Vælg en side

Vælg de rigtige sikkerhedssko

Valg af sikkerhedssko

Valg af sikkerhedssko kan være svært grundet de mange modeller og mærker.

Vi tester selv alle vores modeller og har fokus på at vi altid skal have det bedste på hylden til vores kunder. Det gælder helt ned til de billigste og op.

Hvem ved mere end dine fødder hvad der er bedst, og ikke hvad reklamer og øjne siger.

Når vi er unge betyder sko noget i udseende, når man har været på arbejdsmarkedet i flere år ændre ens syn på det og man vælger efter hvad ens helbred, knæ, hofter og fødder har godt af.

Valg af sikkerhedssko

Valg af sikkerhedssko kan være svært grundet de mange modeller og mærker.

Vi tester selv alle vores modeller og har fokus på at vi altid skal have det bedste på hylden til vores kunder. Det gælder helt ned til de billigste og op.

Hvem ved mere end dine fødder hvad der er bedst, og ikke hvad reklamer og øjne siger.

Når vi er unge betyder sko noget i udseende, når man har været på arbejdsmarkedet i flere år ændre ens syn på det og man vælger efter hvad ens helbred, knæ, hofter og fødder har godt af.

Hvad skal dit fodtøj bruges til

\

Indendørs

\

Udendørs

\

Svejser

\

Vinter/kulde

Hvad skal de kunne til jobbet

\

Vandtæt

\

Vandafvisende

\

Metalfri

\

ESD godkendt.

Hvordan skal sko lukkes

\

Snører

\

Velcro

\

BOALUK,drejeluk

Hvilken godkendelser kræver mit arbejde:

Den nuværende standard for sikkerhedssko EN ISO 20345: 2012 bliver opdateret og vil nu være EN ISO 20345 i stedet: 2022. Så hvad er nyt, og hvad vil ændre sig? Her er en gennemgang af de vigtigste ændringer punkt for punkt.

 

1. Krav til skridsikkerhed

SRA, SRB og SRC forsvinder. Test af skoens skridsikkerhed, svarende til SRA, vil i stedet blive inkluderet i det grundlæggende krav til certificering og har derfor ingen særlig mærkning.

Ud over den grundlæggende certificering kan du udføre en anden test af skridsikkerhed, som derefter markeres SR (Slip Resistance).
For sko med for eksempel dupper, som i praksis kan være svære eller umulige at teste i henhold til standard, kan du markere skoen med følgende symbol: Ø.
Testmetoderne justeres lidt for at efterligne virkeligheden bedre, for eksempel udføres alle test af skridsikkerhed på klinker.

 

2. Kravet til at modstå gennemtrængning

En sko med sømværn havde tidligere markeringen P.
Denne mærkning siger imidlertid ikke, hvilket materiale sømværnet består af. Den nye standard giver en vis præcisering af, hvilket materiale beskyttelsen består af, og hvilken størrelse søm der blev brugt i testene. En mindre diameter giver et højere tryk og dermed højere krav til beskyttelse.

  • P: Sømværn i stål med et testsøm med en diameter på 4,5 mm.
  • PL: Sømværn i “ikke-metal” med et testsøm med en diameter på 4,5 mm.
  • PS: Sømværn i “ikke-metal” med et testsøm med en diameter på 3 mm.

 

3. Beskyttelsesniveauer

Antallet af beskyttelsesniveauer er steget fra SB – S5 til SB – S7 med tilhørende underniveauer.
De tidligere beskyttelsesniveauer blev opdelt som følger:
SB, S1, S2, S3, S4 og S5, hvor SB er det eneste beskyttelsesniveau, der tillader åben hæl.
S1 er undertiden blevet set med sømværn som en tilføjelse og er derefter blevet kaldt S1P.
S4 og S5 er såkaldte klasse II-produkter (gummistøvler).

Den nye hovedinddeling er:
SB, S1, S2, S3, S4, S5, S6 og S7.
Beskyttelsesniveau S1 vil stadig være synlig med suffikset P, dvs. S1P. Da testene for sømværn er blevet udvidet til P, PL og PS, vil beskyttelsesniveauet S1 derfor kunne specificeres med disse tilføjelser; S1P, S1PL og S1PS.

Andre beskyttelsesniveauer, der allerede indeholder krav til sømværn, er ikke angivet som tidligere, da selve beskyttelsesniveauet allerede angiver, at produktet opfylder disse krav. Det er dog interessant at vide, hvilken type sømværn der er inkluderet i produktet. For eksempel er beskyttelsesklasse S3 (krav til sømværn inkluderet i denne beskyttelsesklasse) derfor opdelt i følgende tre niveauer – S3, S3L og S3S.
S3 er testet med et stålsøm, S3L “ikke-metal”-sømværn med et stort søm (L = Large) og S3S “ikke-metal”-sømværn med et lille søm (S = Small). På samme måde er beskyttelsesniveauerne S5 og S7 opdelt, da disse beskyttelsesniveauer også har krav til sømværn.

 

4. Greb på stige

Tidligere har “hælgreb til stige” været inkluderet i standarden for sko beregnet til brandmænd. Den del er blevet kopieret til en enkeltstående ekstra test for alle sikkerhedssko. Dette gør det muligt at teste alle sikkerhedssko med hensyn til tringreb i den nye standard. Bemærk, at dette er en af flere ekstra tests, der ikke er obligatoriske.

 

5. FO er ikke længere obligatorisk

Mærkningen FO henviser til skosålens modstandsdygtighed over for kulbrinter (olier, benzin osv.). Dette har tidligere været en obligatorisk del for beskyttelsesniveau S1-S5, dvs. så længe du ikke har en sko med åben hæl. FO vil fremover være en ekstra test, der kan udføres for sko beregnet til miljøer med kulbrinter, hvor det er relevant.

 

6. Vandtæthed

To nye beskyttelsesniveauer er blevet tilføjet; S6 og S7. Fælles for S6 og S7 er, at disse beskyttelsesniveauer har krav til vandtæthed (vandafvisende, mærkning WR). Ellers betyder S6 den samme beskyttelse som kravet til S2, men med yderligere krav til vandtæthed (WR), mens S7 er den samme som S3, men med yderligere krav til vandtæthed (WR).

En godkendt sko med mærket S2 eller S3 har i henhold til den “gamle” standard en vandafvisende overdel (WRU – Water Repellent Upper). Imidlertid testes kun selve materialet for at opnå WRU. Når materialet indgår i en sko, kan skoen som helhed miste sin vandafvisende evne, fordi vand trænger ind i sømmene.

I den nye standard forsvinder markeringen WRU, i stedet ser vi markeringen WPA (Water penetration and absorption) og markeringen som allerede nævnt; WR.

 

7. Tidsplan

Sikkerhedssko, der markedsføres efter den 30. marts 2023, skal være certificeret i henhold til EN ISO 20345: 2022. Sikkerhedssko, der allerede er på markedet, og hvis certifikat stadig er gyldigt, behøver dog ikke at blive certificeret i henhold til den nye standard, før certifikatet har nået sin udløbsdato, selvom denne falder efter 30. marts 2023. EU-typeafprøvning (attest) har en gyldighed på 5 år. Derfor vil vi i nogen tid fremover se produkter certificeret efter både nye og gamle standarder på markedet.

Sikkerhedsfodtøj krav til antistatisk ESD godkendt til brug i elektrostatiske beskyttede områder.
Formålet er at undgå elektrostatiske udladninger, uanset om egenskaberne er antistatiske eller ESD. Der er dog en vigtig forskel; den antistatiske specifikation i EN ISO 20345-standarden er designet til at beskytte den person, der bruger fodtøjet, mens kravene i ESD-standarderne (EN 61340-X-X) er designet til at beskytte det produkt, der håndteres af den person, der bruger fodtøjet.
De to forskellige krav har separate testmetoder.

De antistatiske egenskaber, der er angivet i EN ISO 20345-standarden, testes kun ved hjælp af fodtøj og laboratorieudstyr. Fodtøjet skal have en kontaktmodstand mellem 1 GΩ og 100 kΩ. Hvis fodtøjet er for ledende, kan det medføre fare for den person, der bruger det.
Der er 2 forskellige metoder til at teste ESD-egenskaberne;

EN 61340-4-3 test udføres ved hjælp af laboratorieudstyr og ved tre fugtighedsniveauer. Klasse 1 er den tørreste og dermed den højeste klasse. Kontaktmodstanden skal være mellem 100 kΩ og 100 MΩ for at blive godkendt.

EN 61340-5-1 tester et helt system, inklusive fodtøj og personen. Fodtøjet er ESD-kompatibelt, hvis den målte kontaktmodstand er under 35 MΩ. Der er ikke defineret nogen nedre grænseværdi for modstand.